Naast PMR446 en CB toestellen bestaan er ook nog andere middelen om met elkaar te kunnen blijven communiceren in geval het GSM netwerk of zelfs het volledige internet voor langere tijd niet meer beschikbaar is.
Meshtastic is een van die nieuwe technologieën.
Dit omvat geen gesproken communicatie maar datacommunicatie via het LoRa (LongRange) dataprotocol in een zogenaamd mesh netwerk. Met kleine ESP32 modules (verkrijgbaar vanaf +-20 euro) die je kunt voorzien van de meshtastic software kun je met je GSM via bluetooth connecteren met deze modules om berichten in het netwerk te verzenden.
De meshtastic modules werken in de licentievrije frequentiebanden van of 433Mhz of 868Mhz en zijn dus voor iedereen toegankelijk.
Mesh betekent in het Nederlands raster, gaas of vlechtwerk. In de techniek wordt het woord gebruikt om een netwerk aan te duiden van onderling draadloos communicerende apparaten (knooppunten of nodes). Elk van die knooppunten ontvangt daarbij niet alleen de data bestemd voor het knooppunt zelf, maar ook die voor andere knooppunten. Data bestemd voor andere knooppunten wordt vervolgens weer uitgezonden. Zo fungeren de knooppunten ook als een soort relaisstations. Door de toepassing van deze techniek wordt zowel de betrouwbaarheid van de dataoverdracht als ook de communicatiereikwijdte vergroot. Meshtechniek is de laatste jaren vooral bekend geworden door de toepassing in WIFI-netwerken. Hoe meer apparaten er in het netwerk zitten, des de betrouwbaarder de werking wordt.
Meshtastic is nog volop in ontwikkeling en zeer leuk voor iemand die graag wat wil experimenteren. Lokaal en bij genoeg nodes kan dit zeker al zijn diensten bewijzen, maar het blijft momenteel wel in experimentele fase.
Wil je zelf graag eens experimenteren (wat we zeker aanraden!) bezoek dan zeker eens de links hieronder