Een vraag die vaak terugkomt op diverse fora: hoe ver geraak je met een CB toestel die thuis, ook basis genoemd, geïnstalleerd staat?
Weet dat dit van heel veel omstandigheden kan afhangen, en er dus niet zomaar een correct antwoord op gegeven kan worden. Doordat de meeste toestellen tegenwoordig 4 watt AM/FM en 12 watt SSB uitgangsvermogen geven blijft de belangrijkste factor dus de CB antenne zelf !
Wat kan er zo allemaal een invloed hebben op de prestaties als je thuis een basis CB antenne plaatst?
- de lengte van de antenne
- Een goeie basisantenne is meestal minimaal “een halve golf” lang. CB is ook bekend als de “11 meter band”, dit is namelijk (technische uitleg) omdat de golflengte van 27 MegaHertz ongeveer 11 meter is . Dit wil dus automatisch zeggen dat een goeie CB antenne voor thuis ongeveer 5,5 meter lang is (wat dus 1/2e golflengte is). Korter kan ook, er bestaan “kwart golf antennes” (1/4e van een golflengte) en dus ongeveer 2,5 meter lang maar die zullen al iets minder goed presteren. Een nog kortere antenne zal een grote negatieve invloed hebben op het zend- en ontvangstbereik op de CB band en is niet aan te raden, tenzij voor echt lokale communicatie.
- constructie van de antenne
- een antenne is meestal gemaakt uit aluminium maar kan ook uit kunststof bestaan. De kunststof antennes zijn meestal robuuster en kunnen beter tegen (harde) wind, waar aluminium antennes al sneller wat scheef durven komen te staan na een harde storm. De kunststof exemplaren zijn meestal ook iets duurder, maar wel duurzamer.
- Plaatsing van de antenne
- zo hoog mogelijk boven de grond (op een buis, kleine mast, boven een schoorsteen, …) De uitdrukking “hight is might” is in de radiowereld dan ook alom bekend. Dezelfde reden trouwens waarom ze die GSM antennes ook altijd boven op een gebouw of mast plaatsen.
- zo ver mogelijk weg van muren/huizen/ … die zowel ontvangst als zendbereik negatief kunnen beïnvloeden. Een antenne boven op een dak vormt geen probleem, naast het dak zal er altijd een negatieve invloed zijn in de richting waar het dak (of ander obstakel) zich bevindt.
- Correcte afregeling
- het is opnieuw een beetje technisch, maar als de antenne niet goed afgeregeld is (en dus niet goed afgesteld staat ten opzichte van de golflengte) gaat er zendkracht verloren. In het slechtste geval keert een groot deel van het uitgestuurde vermogen terug naar je toestel, en als dit té hoog wordt kan dit zelfs je toestel beschadigen. Hoe meer vermogen er terugkeert, hoe minder er uit je antenne komt, en dus hoe minder goed je zendbereik zal zijn.
Indien twee “basisstations” een goede antenne staan hebben op hoogte waarbij ze boven alles uitsteken dan kunnen er afstanden tot 40 à 50 km overbrugd worden (al kan de atmosfeer altijd alles beïnvloeden).
Meer informatie onder andere over over hoe je een antenne kunt afregelen komt aan bod in onze infosessies.
Schrijf je gerust gratis in via https://www.noodcommunicatie.be/infosessie/
Heb je nog vragen? Stel ze via onze facebook groep https://www.facebook.com/groups/noodcommunicatie/