nieuwe afspraak omtrent de noodkanalen voor CB en PMR446 in België (januari 2025)
Omdat de noodkanalen eigenlijk niet bij wet vastgelegd worden maar gewoon een onderlinge afspraak zijn, en omdat uniformiteit voor ons belangrijk is sluiten we ons aan bij de 3-3-3 regel voor noodcommunicatie.
Dit houdt in dat we, bij een echte crisis situatie, het volgende aanraden:
3 – 3 – 3 regel voor noodcommunicatie
- om de DRIE uur
- Om batterijen (zeker van het type walkie-talkie) te sparen wordt aangeraden om de zender minstens om de drie uur in te schakelen. Beginnend om middernacht wil dat zeggen telkens radio inschakelen om 00.00u, 03.00u, 06.00u, 09.00u, 12.00u en zo verder opnieuw de klok rond. Op die manier is iedereen op hetzelfde moment stand-by om oproepen op te vangen en is de kans groter dat je gehoord wordt mocht je zelf een oproep uitsturen.
- Is stroomvoorziening geen probleem, laat dan je zendontvanger ten allen tijde ingeschakeld staan.
- telkens DRIE minuten
- blijf (minstens) 3 minuten luisteren.
- Heb je genoeg batterijvermogen, luister dan zeker langer (minimaal 15 minuten)
- Heb je echt hulp nodig, stuur dan gedurende de eerste drie minuten meerdere keren je noodoproep. Werk je met een draagbaar toestel, probeer dan van op meerdere plaatsen uit te zenden (buiten, op de bovenste verdieping van je woning, … ). Laat je batterij het toe stuur dan zeker langer dan drie minuten je oproep.
- op NOODKANAAL DRIE
- allerbelangrijkste is natuurlijk dat iedereen op hetzelfde kanaal zit te luisteren!
Dus vanaf nu sluiten wij ons aan bij de afspraak om voor België noodkanaal 3 te gebruiken- CB kanaal 3 FM (26.985 MHz)
- PMR kanaal 3 (446.03125 MHz NFM)
- allerbelangrijkste is natuurlijk dat iedereen op hetzelfde kanaal zit te luisteren!
Zet je radio aan. Om de DRIE uur. Voor telkens DRIE minuten. Op kanaal DRIE
Om enkele veel gestelde vragen te beantwoorden :
- Is het officiële CB noodkanaal niet noodkanaal 9?
- in de USA, waar CB ontstaan en gegroeid is (in de jaren 60-70), was indertijd de overeenkomst dat kanaal 9 het noodkanaal was oa bij autopech langs de vele ‘highways’. Dit kanaal werd daar toen ook beluisterd door de lokale wegenwacht en ook door sommige hulpdiensten. Hier in Europa is dit kanaal nooit officieel gemonitord geworden door hulp- of andere diensten, dus een ‘officieel’ noodkanaal was het hier nooit (al werd het voor de komst van het internet hier wel vaak onderling voor gebruikt)
- omdat vele CB toestellen natuurlijk gemaakt worden voor zowel de (grote) Amerikaanse markt als de (kleinere) Europese markt zit er op heel veel toestellen een knop/schakelaar om direct kanaal 9 te kunnen kiezen. Hetzelfde met kanaal 19 die in de USA hét truckerskanaal is, waar hier in België (en grootste deel van Europa) eigenlijk kanaal 15 AM gebruikt wordt . Dus het knopje 9/19 op vele CB toestellen heeft hier eigenlijk geen enkele meerwaarde.
- het is dus kwestie van afspraak, net zoals vb CB kanaal 21 FM het oproepkanaal voor België is.
Belangrijkste is vooral dat iedereen dezelfde afspraak naleeft, zeker in crisis situaties!!
- Eerst PMR noodkanaal 8? Dan op andere fora ineens kanaal 9?
Nu kanaal 3? Waarom???- Volgens diverse bronnen is het Europese PMR446 noodkanaal 8, wat wij dus ook overgenomen hadden bij de opbouw van deze website. Nogmaals, dit is een gewoon een onderlinge afspraak, en dus nergens echt vastgelegd bij wet.
- Het oprichten van deze website heeft blijkbaar toch een aantal mensen aan het denken gezet over het topic over communicatie bij crisis situaties (wat we alleen maar kunnen toejuichen!)
- Na wat opzoekingen wordt er in andere Europese landen, waaronder oa Duitsland, overal kanaal 3 gebruikt wordt op de diversie licentievrije frequentiebanden (daar heb je naast CB en PMR ook nog het extra zogenaamde FreeNet).
- Groot voordeel aan overal hetzelfde kanaalnummer “3” te gebruiken is dat er bij de personen met minder tot geen radio ervaring geen verwarring kan ontstaan. En de 3-3-3 regel is voor iedereen gemakkelijk te onthouden.
- Extra voordeel voor PMR446 is dat ook fabrikanten die de niet standaard kanaalrastering gebruiken (zoals vb Kenwood) toch dezelfde frequentie gebruiken op kanaal 3. Opnieuw, gewoon handig qua uniformiteit.
Zeker bij crisis- of noodsituaties zijn uniforme afspraken belangrijk!
Daarom hebben wij besloten om de 3-3-3 regel bij iedereen bekend te maken en dus hetzelfde noodkanaal 3 te gebruiken zowel op CB als PMR446. Dit maakt het voor de minder ervaren radiogebruiker ook minder complex in geval van nood.
Zet je radio aan.
Om de DRIE uur.
Voor DRIE minuten.
Op kanaal DRIE.